Bartender ABC

7 mei 2020

Bartender begrippen:

Aftoppen

Laatste stap om een longdrink cocktail tot het randje van het glas te vullen met ijs, frisdrank, sap of champagne.

Angostura

Bitterdrank die gemaakt is van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten.

Aperitief

Een aperitief is een drankje (meestal alcoholisch) dat voor een maaltijd wordt gedronken om de eetlust op te wekken.

Aphrodisia

Ingrediënten zoals chocolade, aardbeien en champagne die lustopwekkend zijn en gebruikt kunnen worden in je cocktail.

Bar mes

Een scherp mes met gekartelde rand voor het schillen en snijden van fruit of het maken van garneringen. Met het tweepuntige uiteinde kunnen schijfjes fruit of andere kleine garneringen (cocktailkersen, olijven) worden opgeprikt en in de cocktail gedeponeerd. 

Barlepel          

De barlepel, of bar spoon zoals hij officieel heet, is langer dan een gemiddelde lepel en onmisbaar voor het efficiënt gebruik van een mengglas. In principe moet hij lang genoeg zijn om zowel de bodem van het mengglas te raken als de gebruiker een goede grip te geven. Sommige barlepels zijn voorzien van een plat uiteinde dat gebruikt kan worden om kleine vruchtjes of muntblaadjes fijn te stampen als de receptuur zulks voorschrijft. Soms zit aan het uiteinde van de lepel een klein vorkje om cocktailkersen of -olijven op te prikken. 

Blenden          

Wil zeggen de ingrediënten mixen met behulp van een elektrische blender of mixer. Deze techniek wordt gebruikt om zacht fruit te pureren, moeillijk mengbare ingrediënten (eiwit) te mixen en frozen drinks te bereiden. 

Blind               

Aanduiding dat een vloeistof troebel of niet geheel helder is. 

Boston shaker 

Tweedelige shaker bestaande uit een RVS tinnen beker en een dik cocktail glas lijkend op een maatbeker. Bij het uitschenken gebruik je een strainer.

Build               

De mix opbouwen  door de dranken (over ijs) rechtstreeks in het glas te schenken  waarin de cocktail wordt geserveerd. Cocktails met vruchtensap en koolzuurhoudende dranken worden doorgaans via deze techniek bereid.

Citruspers       

Ook wel ‘handpers of Mexican Elbow’ genoemd. Een instrument voor het persen van citrusfruit dat in cocktails en longdrinks niet zo vaak worden gebruikt, zoals citroen, grapefruit, limoen, mandarijn, pomelo, tangarine, ugli, et cetera. 

Cobbler shaker

De shaker bestaat uit 3 basis delen; shake beker, strain gedeelte met schenkgaatjes en de dop. Ook wel cream shaker genoemd. 

Cocktail           

Mengsel van alcocholhoudende en/of niet alcocholhoudende dranken. 

Cocktailprikker

Houten prikker voor het garneren van fruit of het bevestigen ervan op of aan de rand van het glas. 

Cocktailstation

Ook wel workstation. Inrichting van de plek waar je cocktails maakt.

Copa               

Groot opvallend bolvormig glas op een hoge voet van ruim 10 cm. Wordt veel gebruikt voor gin tonics.

Crushed ice     

Grof gemalen ijs.

Dash               

Een exact afgemeten inhoudsmaat, gelijk aan de hoeveelheid die met een zachte schudbeweging uit een dashbottle komt. Een dash is ongeveer drie à vier druppels en officieel het achtste deel van een theelepel. 

Dashbottle      

Klassiek barattribuut, ook wel aangeduid als ‘druppelfles’. Een dash komt qua hoeveelheid overeen met het achtste deel van een theelepel. 

Debrasseren    

Vakterm voor  opruimen. 

Decoreren       

Garneren, versieren of opmaken.    

Digestief         

Een digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Waar een aperitief als het ware de maag opent, sluit een digestief de maag. Het wordt afzonderlijk of tegelijk met de koffie gedronken.                      

Distilleren       

Het scheiden van twee gemengde vloeistoffen door het laten verdampen, condenseren en opvangen van de vloeistof met het laagste kookpunt. 

Doublestrain   

Bij het doublestrainen gebruik je naast een strainer ook een fine strainer bij het uitschenken.                                                                 

Dry shake        

Shaken met eiwit, dit doe je zonder ijs.

Eiwit               

Door te shaken met eiwit krijg je een wit schuimkraagje. Geeft de smaak van je cocktail extra volume.                                                          

Fine Strainer   

Een zeef, om naar de strainer te gebruiken, om fijne ijsschilfers en vruchtvlees op te vangen.  

Flairbottle       

Speciale flessen gemaakt voor “Flairen” of “Flairbartending”. Goed om mee te oefenen want ze kunnen niet kapot.                                        

Flairen            

Ook wel showshaken of flairbartending genoemd. Jongleren met flessen en shakers.  

Float               

Een term die vaak wordt gebruikt in combinatie met > on top. ‘To float’ betekent ‘drijven’. Het gaat om een drank die wordt uitgeschonken over een (mix)drank die zich al in het glas bevindt.        

Flute               

Langwerpig champagneglas. 

Frosting          

Het aanbrengen van een kokosrand (frost) met behulp van eiwit en gedroogde kokos.    

Frozen            

Door een cocktail of longdrink in een blender te mixen met veel geschaafd ijs ontstaat een drankje dat getypeerd wordt als frozen. 

Garneren        

Laatste stap van het bereiden van je cocktail, het versieren of decoreren van je cocktail. Vaak met vers fruit, bloemen of kruiden. 

Gedistilleerd   

Alcoholische dranken verkregen door distillatie uit landbouwproducten zoals graan (gin), rietsuiker (rum), gerst / rogge of aardappel (wodka).                             

Highball glas   

Het highball of longdrink cocktailglas heeft een smalle taille en is daarmee zeer geschikt voor cocktails gestirred met bruisende frisdrank erin.

Hurricane glas 

Groot ijstheevormig glas. 

IJsschep          

Kleine schep om meerdere ijsklontjes tegelijk of crushed ijs in een glas te scheppen.                                                

IJstang            

Kleine tang om ijsklontjes per stuk mee te kunnen pakken zonder direct met je handen op te pakken. 

Infused           

Dranken zoals vodka en gin kun je zelf handmatig infusen in een afgesloten fles of wekpot. Denk bijvoorbeeld aan het infusen van vodka met kruiden of specerijen.

Ingrediënten   

Bestanddelen waaruit een product is samengesteld. 

Jar                  

Ook wel wekpot, niet alleen handig om ingrediënten in te bewaren maar ook om zelf drank te infusen. Jars zijn ook erg populair als cocktailglas. 

Jigger              

Maatbekertje om de juiste hoeveelheid af te meten. 

Kelnersmes     

Een kurkentrekker waaraan ook een mes zit.

Koolzuurgas    

Het gas, de ‘prik’ in mineraalwater frisdrank en andere mousserende dranken.

Layer              

Het zodanig inschenken van een drank dat deze, door het verschil in soortelijk gewicht, boven op een andere blijft drijven. 

Mengglas        

Na de shaker het belangrijkste gereedschap van de bartender. Wordt gebruikt in combinatie met > barlepel en > strainer.                                      

Mixen             

Mengen.  

Mocktail         

Een mocktail is een mengsel van twee of meerdere niet alcoholische dranken. Het komt van het Engelse woord "mock" dat 'nep' of 'spot' betekent. Letterlijk genomen betekent het woord dus een 'nepcocktail'. Meestal is het een mengeling van vruchtensappen, vruchtendranken en siropen. 

Muddler          

Een muddler is de Engelse term voor een lange, doorgaans metalen, porseleinen, of kunststof stamper die gebruikt wordt om ingrediënten in het glas mee te kneuzen. Het is vergelijkbaar met een vijzel, waarbij het glas de kom is en de muddler de staaf. 

On the Rocks   

Met ijsblokjes. 

On Top/top off

Als een cocktail of longdrink eenmaal is geshaked, of op een andere manier is gemixed en in een glas geschonken, schrijft de receptuur soms voor on top (bovenop de mix) een laatste ingrediënt toe te voegen.  

Peel                

Vruchtenschil. 

Peeler             

Geschikt om fijne draadjes van de schil van citroen of andere citrusvruchten te schaven.  

Perfect serve   

Term die aangeeft hoe je je cocktail perfect opdient. Wordt vaak ook aangegeven door het drankenmerk wat je gebruikt.       

Pitcher            

Grote glazen kan van minimaal 1 liter inhoud. 

Pour               

Afgeleid van het Engelse to pour = ‘schenken’. Wordt gebruikt in combinatie met > strain: ‘strain en pour in…’.  

Pourer            

Schenktuit die je bevestigt aan een drankfles waarmee je de drank makkelijk kunt uitschenken.        

Premix            

Een door de bartender zelf samengestelde mix van vers citroensap en suikersiroop, in een verhouding van twee op een. Ook wel Bar-mix of Sweet & Sour genoemd. 

Rimmen          

Het ‘omranden’ van een (cocktail)glas met suiker of zout. De techniek wordt rimming genoemd. 

Shaken

Het shaken van een cocktail heeft als bedoeling de ingrediënten op een snelle manier af te koelen en deze te mixen.

Shaker            

Om ingrediënten te vermengen en te koelen door middel van schutbewegingen.                                                                  

Sodawater      

Water waaraan koolzuur en mineralen (natriumcarbonaat) zijn toegevoegd.  

Sling               

Een hoog (bier) glas op voet. 

Sour                

Cocktail op basis van citroen, suiker en sterke drank in combinatie met ijsblokjes. Bekende sours zijn de Whiskey Sour en de Amaretto Sour.  

Spray              

Het verstuiven van drank (bv. op een garnering) om de geurindruk van een cocktail of longdrink te accentueren.  

Squeeze          

Het met beide duimen en wijsvingers uitknijpen van een schilletje (citrus)fruit, waarna dit in cocktail of longdrink kan worden gedeponeerd. Hierdoor komen uit de schil de etherische oliën vrij die aan de drank een extra smaakaccent geven. 

Stirren            

Wordt gebruikt bij heldere cocktails. De ingrediënten worden samen-gevoegd in een mengglas en geroerd met een barlepel.

Straight up      

Term voor een drankje dat zonder ijsblokjes wordt geserveerd. Dit kan een pure drank zijn, maar evengoed een cocktail.                         

Strainer           

Cocktailzeef om bijvoorbeeld pitjes of ijs tegen te houden.                     

Swizzle            

Een houten roerstok. De originele roerstokjes waren letterlijke stokjes die van de Quararibea turbinate waren afgebroken, een groenblijvende boom die vooral populair is op de zuidelijke Caribische eilanden.  

THT                 

De datum waarop een product geconsumeerd moet zijn.  

Tiki                 

Veelal sterke cocktails op basis van rum en fruit. 

Topping          

Drijvende garnering op een cocktail of longdrink, onder andere amandelschaafsel, chocoladekrulletjes, kaneel, nootmuskaat of gemalen koffiebonen.

Tumbler          

Whiskey glas/rocksglas/old fashioned glas.                                            

Vapor             

Het verstuiven van een drank (> spray) met een verstuiver (vaporisator) over de garnering, om het geuraroma ervan te intensiveren.  

Virgin              

Net als mocktail een ander woord voor alcoholvrije cocktail.

Zest                

Benaming voor de schil van de citroen of limoen. 

Zesteur            

Scherp hulpmiddel om de zest van de citroen of de limoen te schillen. 

Zoutrandje      

Populaire garnering bij de Margarita. Zie ook rimmen. 

Switch to
dark mode

Vergelijkbaar

NoLo creaties

NoLo Creaties: Staan ze al op jouw drankenkaart?De vraag naar niet-alcoholische dranken neemt toe. 'Mindful drinking' is in opmars: dranken die passen bij de wens naar een gezonde levensstijl én complexe smaken. Omarm de kansen die dit met zich meebrengt en haak in op deze trend. De opmars van NoLo De...

Lees verder
Richard Zijlstra: 10 minuten interview over siropen en gastronomie

We stellen 6 vragen aan Richard Zijlstra, voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club én Brand Ambassador van Mathieu Teisseire, over de uitdagende tijden voor de gastronomie.  V. Vertel ons wat over je achtergrond? “Mijn werkzame leven begon in computers en IT. Maar mijn passie voor cocktails leidde mij onvermijdelijk naar het...

Lees verder
‘Homemade’ is hot

Het ontwikkelen van een onderscheidende en margerijke drankenkaart is deze periode belangrijker dan ooit. Juist het aanbieden van diversiteit, smaakvolle en spraakmakende creaties zorgt ervoor dat gasten worden verrast. Zij blijven langer en komen met plezier terug als er drankjes worden geschonken, die ze nergens anders kunnen krijgen. Voor jou...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die Mathieu Teisseire jou kan bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in! Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Klik of sleep bestanden naar dit gebied om te uploaden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram