Bartender begrippen:
Aftoppen
Laatste stap om een longdrink cocktail tot het randje van het glas te vullen met ijs, frisdrank, sap of champagne.
Angostura
Bitterdrank die gemaakt is van meer dan 40 tropische kruiden en plantenextracten.
Aperitief
Een aperitief is een drankje (meestal alcoholisch) dat voor een maaltijd wordt gedronken om de eetlust op te wekken.
Aphrodisia
Ingrediënten zoals chocolade, aardbeien en champagne die lustopwekkend zijn en gebruikt kunnen worden in je cocktail.
Bar mes
Een scherp mes met gekartelde rand voor het schillen en snijden van fruit of het maken van garneringen. Met het tweepuntige uiteinde kunnen schijfjes fruit of andere kleine garneringen (cocktailkersen, olijven) worden opgeprikt en in de cocktail gedeponeerd.
Barlepel
De barlepel, of bar spoon zoals hij officieel heet, is langer dan een gemiddelde lepel en onmisbaar voor het efficiënt gebruik van een mengglas. In principe moet hij lang genoeg zijn om zowel de bodem van het mengglas te raken als de gebruiker een goede grip te geven. Sommige barlepels zijn voorzien van een plat uiteinde dat gebruikt kan worden om kleine vruchtjes of muntblaadjes fijn te stampen als de receptuur zulks voorschrijft. Soms zit aan het uiteinde van de lepel een klein vorkje om cocktailkersen of -olijven op te prikken.
Blenden
Wil zeggen de ingrediënten mixen met behulp van een elektrische blender of mixer. Deze techniek wordt gebruikt om zacht fruit te pureren, moeillijk mengbare ingrediënten (eiwit) te mixen en frozen drinks te bereiden.
Blind
Aanduiding dat een vloeistof troebel of niet geheel helder is.
Boston shaker
Tweedelige shaker bestaande uit een RVS tinnen beker en een dik cocktail glas lijkend op een maatbeker. Bij het uitschenken gebruik je een strainer.
Build
De mix opbouwen door de dranken (over ijs) rechtstreeks in het glas te schenken waarin de cocktail wordt geserveerd. Cocktails met vruchtensap en koolzuurhoudende dranken worden doorgaans via deze techniek bereid.
Citruspers
Ook wel ‘handpers of Mexican Elbow’ genoemd. Een instrument voor het persen van citrusfruit dat in cocktails en longdrinks niet zo vaak worden gebruikt, zoals citroen, grapefruit, limoen, mandarijn, pomelo, tangarine, ugli, et cetera.
Cobbler shaker
De shaker bestaat uit 3 basis delen; shake beker, strain gedeelte met schenkgaatjes en de dop. Ook wel cream shaker genoemd.
Cocktail
Mengsel van alcocholhoudende en/of niet alcocholhoudende dranken.
Cocktailprikker
Houten prikker voor het garneren van fruit of het bevestigen ervan op of aan de rand van het glas.
Cocktailstation
Ook wel workstation. Inrichting van de plek waar je cocktails maakt.
Copa
Groot opvallend bolvormig glas op een hoge voet van ruim 10 cm. Wordt veel gebruikt voor gin tonics.
Crushed ice
Grof gemalen ijs.
Dash
Een exact afgemeten inhoudsmaat, gelijk aan de hoeveelheid die met een zachte schudbeweging uit een dashbottle komt. Een dash is ongeveer drie à vier druppels en officieel het achtste deel van een theelepel.
Dashbottle
Klassiek barattribuut, ook wel aangeduid als ‘druppelfles’. Een dash komt qua hoeveelheid overeen met het achtste deel van een theelepel.
Debrasseren
Vakterm voor opruimen.
Decoreren
Garneren, versieren of opmaken.
Digestief
Een digestief is een drankje dat na de maaltijd gedronken wordt en dat de spijsvertering bevordert. Waar een aperitief als het ware de maag opent, sluit een digestief de maag. Het wordt afzonderlijk of tegelijk met de koffie gedronken.
Distilleren
Het scheiden van twee gemengde vloeistoffen door het laten verdampen, condenseren en opvangen van de vloeistof met het laagste kookpunt.
Doublestrain
Bij het doublestrainen gebruik je naast een strainer ook een fine strainer bij het uitschenken.
Dry shake
Shaken met eiwit, dit doe je zonder ijs.
Eiwit
Door te shaken met eiwit krijg je een wit schuimkraagje. Geeft de smaak van je cocktail extra volume.
Fine Strainer
Een zeef, om naar de strainer te gebruiken, om fijne ijsschilfers en vruchtvlees op te vangen.
Flairbottle
Speciale flessen gemaakt voor “Flairen” of “Flairbartending”. Goed om mee te oefenen want ze kunnen niet kapot.
Flairen
Ook wel showshaken of flairbartending genoemd. Jongleren met flessen en shakers.
Float
Een term die vaak wordt gebruikt in combinatie met > on top. ‘To float’ betekent ‘drijven’. Het gaat om een drank die wordt uitgeschonken over een (mix)drank die zich al in het glas bevindt.
Flute
Langwerpig champagneglas.
Frosting
Het aanbrengen van een kokosrand (frost) met behulp van eiwit en gedroogde kokos.
Frozen
Door een cocktail of longdrink in een blender te mixen met veel geschaafd ijs ontstaat een drankje dat getypeerd wordt als frozen.
Garneren
Laatste stap van het bereiden van je cocktail, het versieren of decoreren van je cocktail. Vaak met vers fruit, bloemen of kruiden.
Gedistilleerd
Alcoholische dranken verkregen door distillatie uit landbouwproducten zoals graan (gin), rietsuiker (rum), gerst / rogge of aardappel (wodka).
Highball glas
Het highball of longdrink cocktailglas heeft een smalle taille en is daarmee zeer geschikt voor cocktails gestirred met bruisende frisdrank erin.
Hurricane glas
Groot ijstheevormig glas.
IJsschep
Kleine schep om meerdere ijsklontjes tegelijk of crushed ijs in een glas te scheppen.
IJstang
Kleine tang om ijsklontjes per stuk mee te kunnen pakken zonder direct met je handen op te pakken.
Infused
Dranken zoals vodka en gin kun je zelf handmatig infusen in een afgesloten fles of wekpot. Denk bijvoorbeeld aan het infusen van vodka met kruiden of specerijen.
Ingrediënten
Bestanddelen waaruit een product is samengesteld.
Jar
Ook wel wekpot, niet alleen handig om ingrediënten in te bewaren maar ook om zelf drank te infusen. Jars zijn ook erg populair als cocktailglas.
Jigger
Maatbekertje om de juiste hoeveelheid af te meten.
Kelnersmes
Een kurkentrekker waaraan ook een mes zit.
Koolzuurgas
Het gas, de ‘prik’ in mineraalwater frisdrank en andere mousserende dranken.
Layer
Het zodanig inschenken van een drank dat deze, door het verschil in soortelijk gewicht, boven op een andere blijft drijven.
Mengglas
Na de shaker het belangrijkste gereedschap van de bartender. Wordt gebruikt in combinatie met > barlepel en > strainer.
Mixen
Mengen.
Mocktail
Een mocktail is een mengsel van twee of meerdere niet alcoholische dranken. Het komt van het Engelse woord "mock" dat 'nep' of 'spot' betekent. Letterlijk genomen betekent het woord dus een 'nepcocktail'. Meestal is het een mengeling van vruchtensappen, vruchtendranken en siropen.
Muddler
Een muddler is de Engelse term voor een lange, doorgaans metalen, porseleinen, of kunststof stamper die gebruikt wordt om ingrediënten in het glas mee te kneuzen. Het is vergelijkbaar met een vijzel, waarbij het glas de kom is en de muddler de staaf.
On the Rocks
Met ijsblokjes.
On Top/top off
Als een cocktail of longdrink eenmaal is geshaked, of op een andere manier is gemixed en in een glas geschonken, schrijft de receptuur soms voor on top (bovenop de mix) een laatste ingrediënt toe te voegen.
Peel
Vruchtenschil.
Peeler
Geschikt om fijne draadjes van de schil van citroen of andere citrusvruchten te schaven.
Perfect serve
Term die aangeeft hoe je je cocktail perfect opdient. Wordt vaak ook aangegeven door het drankenmerk wat je gebruikt.
Pitcher
Grote glazen kan van minimaal 1 liter inhoud.
Pour
Afgeleid van het Engelse to pour = ‘schenken’. Wordt gebruikt in combinatie met > strain: ‘strain en pour in…’.
Pourer
Schenktuit die je bevestigt aan een drankfles waarmee je de drank makkelijk kunt uitschenken.
Premix
Een door de bartender zelf samengestelde mix van vers citroensap en suikersiroop, in een verhouding van twee op een. Ook wel Bar-mix of Sweet & Sour genoemd.
Rimmen
Het ‘omranden’ van een (cocktail)glas met suiker of zout. De techniek wordt rimming genoemd.
Shaken
Het shaken van een cocktail heeft als bedoeling de ingrediënten op een snelle manier af te koelen en deze te mixen.
Shaker
Om ingrediënten te vermengen en te koelen door middel van schutbewegingen.
Sodawater
Water waaraan koolzuur en mineralen (natriumcarbonaat) zijn toegevoegd.
Sling
Een hoog (bier) glas op voet.
Sour
Cocktail op basis van citroen, suiker en sterke drank in combinatie met ijsblokjes. Bekende sours zijn de Whiskey Sour en de Amaretto Sour.
Spray
Het verstuiven van drank (bv. op een garnering) om de geurindruk van een cocktail of longdrink te accentueren.
Squeeze
Het met beide duimen en wijsvingers uitknijpen van een schilletje (citrus)fruit, waarna dit in cocktail of longdrink kan worden gedeponeerd. Hierdoor komen uit de schil de etherische oliën vrij die aan de drank een extra smaakaccent geven.
Stirren
Wordt gebruikt bij heldere cocktails. De ingrediënten worden samen-gevoegd in een mengglas en geroerd met een barlepel.
Straight up
Term voor een drankje dat zonder ijsblokjes wordt geserveerd. Dit kan een pure drank zijn, maar evengoed een cocktail.
Strainer
Cocktailzeef om bijvoorbeeld pitjes of ijs tegen te houden.
Swizzle
Een houten roerstok. De originele roerstokjes waren letterlijke stokjes die van de Quararibea turbinate waren afgebroken, een groenblijvende boom die vooral populair is op de zuidelijke Caribische eilanden.
THT
De datum waarop een product geconsumeerd moet zijn.
Tiki
Veelal sterke cocktails op basis van rum en fruit.
Topping
Drijvende garnering op een cocktail of longdrink, onder andere amandelschaafsel, chocoladekrulletjes, kaneel, nootmuskaat of gemalen koffiebonen.
Tumbler
Whiskey glas/rocksglas/old fashioned glas.
Vapor
Het verstuiven van een drank (> spray) met een verstuiver (vaporisator) over de garnering, om het geuraroma ervan te intensiveren.
Virgin
Net als mocktail een ander woord voor alcoholvrije cocktail.
Zest
Benaming voor de schil van de citroen of limoen.
Zesteur
Scherp hulpmiddel om de zest van de citroen of de limoen te schillen.
Zoutrandje
Populaire garnering bij de Margarita. Zie ook rimmen.