Barista begrippen:
Americano
Espresso met heet water dat pas later aan de espresso wordt toegevoegd.
Arabica
Een botanische soort, wetenschappelijk geschreven als Coffea x Arabica. De Arabica koffieboon is de meest verhandelde koffieboon ter wereld en staat bekend om haar milde smaak met fruitige tonen. Hoewel het nog niet officieel naar buiten is gebracht, is door botanici ontdekt dat Arabica een natuurlijke
kruising is tussen Coffea Canephora en Coffea Eugenioides.
Balans
De juiste verhouding van het zuurtje, zoetje en bitters in een verkregen koffiedrank.
Barista
Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken.
Body
De term body van koffie verwijst naar het gewicht of de stevigheid van de koffie dat te maken heeft met het mondgevoel.
Cafe crema
Een langere espresso, wordt gemaakt met een grovere maling en meer water dan een espresso. De smaaktonen zijn in balans.
(Caffè) Latte
Een perfecte espresso met opgeschuimde melk uitgeschonken in een glas. Ook wel bekend als onze koffie verkeerd; veel melk en weinig koffie.
Cappuccino
Een cappuccino bevat een perfecte espresso en warme melk en microfoam (verhouding: 1/3, 1/3 en 1/3). Het kopje heeft een inhoudsmaat van 150-180ml. De laag schuim moet tussen de 0,5 en 1 cm dik zijn. De smaak tussen koffie en melk is in balans; een volle body en een fluweelzacht mondgevoel.
Coffea Canephora ‘Robusta’
Robusta, een botanische soort, wordt wetenschappelijk geschreven als Coffea Canephora ‘Robusta’. Robusta is na Arabica de meest verhandelde koffieboon. Robusta is een variëteit van Coffea Canephora.
Crema
Een reebruin laagje op de koffie. Crema bestaat uit oliën, kooldioxide en eiwitten. Door crema weet men dat er een espressobereiding is geweest.
Decafé
Cafeïnevrije koffie.
Drainage
De scheiding van melk en schuim.
Espresso
Een bereiding van koffie, waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijngemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.
Espresso doppio
Dubbele espresso.
Espresso macchiato
Macchiato betekent gevlekt. Een espresso met een scheutje opgeschuimde melk.
Extractie
Een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase. Tijdens koffiezetten extraheer je geur- en smaakstoffen uit koffiebonen in warm water.
Extractietijd
De doorlooptijd. De tijd die het water nodig heeft om onder druk door de gemalen koffie heen te gaan (je meet vanaf het moment van indrukken van de dosering, het moment dat de pomp aangaat, tot het moment dat de pomp afslaat).
Latte macchiato
Een latte macchiato bestaat uit meerdere lagen. In tegenstelling tot een cappuccino en (caffè) latte, wordt bij een latte macchiato eerst de opgeschuimde melk in het glas geschonken. Hierna voeg je de espressoshot toe (2/5 warme melk, 1/5 espresso, 2/5 microfoam).
Levelen
Het gelijkmatig verdelen van de gemalen koffie in de filterdrager.
Long Black
Espresso met heet water, waarbij eerst heet water wordt gepakt waarna er een shot espresso overheen wordt gezet.
Lungo
“Lange” espresso, wordt gemaakt met dezelfde maalgraad als een espresso. Er wordt meer water gebruikt, waardoor het volume groter is.
Melange
Een mix van verschillende soorten koffiebonen.
Microfoam
Perfect opgeschuimde melk. Melkschuim met hele kleine luchtbelletjes. Een cappuccino heeft geen grote luchtbellen, maar een mooie glanzende en natte uitstraling.
Onderextractie
Hier is sprake van als er te weinig smaken uit de koffie worden gehaald.
Overextractie
Hier is sprake van als er te veel smaken uit de koffie worden gehaald.
Rins
De koffieterm om zuur en acide te omschrijven.
Robusta
Zie Coffea Canephora ‘Robusta’.
Stretchen
Lucht toevoegen aan de melk, hierdoor creëer je het melkschuim.
Swhirlen
De melk in de kan laten draaien.
Tampen
Van het Engelse woord “tamping”, spreek je uit als “tempen”. Het aandrukken van de gemalen koffie in de filterdrager.
Walsen
Het ronddraaien van de melk in de kan. Hierdoor ontstaat een homogene massa met een glanzend oppervlak.
Whirlen
De melk in de kan laten draaien.