Barista ABC

7 mei 2020

Barista begrippen:

Americano

Espresso met heet water dat pas later aan de espresso wordt toegevoegd.

Arabica

Een botanische soort, wetenschappelijk geschreven als Coffea x Arabica. De Arabica koffieboon is de meest verhandelde koffieboon ter wereld en staat bekend om haar milde smaak met fruitige tonen. Hoewel het nog niet officieel naar buiten is gebracht, is door botanici ontdekt dat Arabica een natuurlijke

kruising is tussen Coffea Canephora en Coffea Eugenioides.

Balans

De juiste verhouding van het zuurtje, zoetje en bitters in een verkregen koffiedrank.

Barista

Een barista is een vakman of -vrouw die zich toelegt op het bereiden van espresso en aanverwante dranken.

Body

De term body van koffie verwijst naar het gewicht of de stevigheid van de koffie dat te maken heeft met het mondgevoel.

Cafe crema

Een langere espresso, wordt gemaakt met een grovere maling en meer water dan een espresso. De smaaktonen zijn in balans.

(Caffè) Latte

Een perfecte espresso met opgeschuimde melk uitgeschonken in een glas. Ook wel bekend als onze koffie verkeerd; veel melk en weinig koffie.

Cappuccino

Een cappuccino bevat een perfecte espresso en warme melk en microfoam (verhouding: 1/3, 1/3 en 1/3). Het kopje heeft een inhoudsmaat van 150-180ml. De laag schuim moet tussen de 0,5 en 1 cm dik zijn. De smaak tussen koffie en melk is in balans; een volle body en een fluweelzacht mondgevoel.

Coffea Canephora ‘Robusta’

Robusta, een botanische soort, wordt wetenschappelijk geschreven als Coffea Canephora ‘Robusta’. Robusta is na Arabica de meest verhandelde koffieboon. Robusta is een variëteit van Coffea Canephora.

Crema

Een reebruin laagje op de koffie. Crema bestaat uit oliën, kooldioxide en eiwitten. Door crema weet men dat er een espressobereiding is geweest.

Decafé

Cafeïnevrije koffie.

Drainage

De scheiding van melk en schuim.

Espresso

Een bereiding van koffie, waarbij heet water onder hoge druk door zeer fijngemalen en aangedrukte koffie wordt geperst.

Espresso doppio

Dubbele espresso.

Espresso macchiato

Macchiato betekent gevlekt. Een espresso met een scheutje opgeschuimde melk.

Extractie

Een handeling waarbij men stoffen afzondert uit een bepaald materiaal en deze overbrengt naar een andere fase. Tijdens koffiezetten extraheer je geur- en smaakstoffen uit koffiebonen in warm water.

Extractietijd

De doorlooptijd. De tijd die het water nodig heeft om onder druk door de gemalen koffie heen te gaan (je meet vanaf het moment van indrukken van de dosering, het moment dat de pomp aangaat, tot het moment dat de pomp afslaat).

Latte macchiato

Een latte macchiato bestaat uit meerdere lagen. In tegenstelling tot een cappuccino en (caffè) latte, wordt bij een latte macchiato eerst de opgeschuimde melk in het glas geschonken. Hierna voeg je de espressoshot toe (2/5 warme melk, 1/5 espresso, 2/5 microfoam).

Levelen

Het gelijkmatig verdelen van de gemalen koffie in de filterdrager.

Long Black

Espresso met heet water, waarbij eerst heet water wordt gepakt waarna er een shot espresso overheen wordt gezet.

Lungo

“Lange” espresso, wordt gemaakt met dezelfde maalgraad als een espresso. Er wordt meer water gebruikt, waardoor het volume groter is.

Melange

Een mix van verschillende soorten koffiebonen.

Microfoam

Perfect opgeschuimde melk. Melkschuim met hele kleine luchtbelletjes. Een cappuccino heeft geen grote luchtbellen, maar een mooie glanzende en natte uitstraling.

Onderextractie

Hier is sprake van als er te weinig smaken uit de koffie worden gehaald.

Overextractie

Hier is sprake van als er te veel smaken uit de koffie worden gehaald.

Rins

De koffieterm om zuur en acide te omschrijven.

Robusta

Zie Coffea Canephora ‘Robusta’.

Stretchen

Lucht toevoegen aan de melk, hierdoor creëer je het melkschuim.

Swhirlen

De melk in de kan laten draaien.

Tampen

Van het Engelse woord “tamping”, spreek je uit als “tempen”. Het aandrukken van de gemalen koffie in de filterdrager.

Walsen

Het ronddraaien van de melk in de kan. Hierdoor ontstaat een homogene massa met een glanzend oppervlak.

Whirlen

De melk in de kan laten draaien.

Switch to
dark mode

Vergelijkbaar

NoLo creaties

NoLo Creaties: Staan ze al op jouw drankenkaart?De vraag naar niet-alcoholische dranken neemt toe. 'Mindful drinking' is in opmars: dranken die passen bij de wens naar een gezonde levensstijl én complexe smaken. Omarm de kansen die dit met zich meebrengt en haak in op deze trend. De opmars van NoLo De...

Lees verder
Richard Zijlstra: 10 minuten interview over siropen en gastronomie

We stellen 6 vragen aan Richard Zijlstra, voorzitter van de Nederlandse Bartenders Club én Brand Ambassador van Mathieu Teisseire, over de uitdagende tijden voor de gastronomie.  V. Vertel ons wat over je achtergrond? “Mijn werkzame leven begon in computers en IT. Maar mijn passie voor cocktails leidde mij onvermijdelijk naar het...

Lees verder
‘Homemade’ is hot

Het ontwikkelen van een onderscheidende en margerijke drankenkaart is deze periode belangrijker dan ooit. Juist het aanbieden van diversiteit, smaakvolle en spraakmakende creaties zorgt ervoor dat gasten worden verrast. Zij blijven langer en komen met plezier terug als er drankjes worden geschonken, die ze nergens anders kunnen krijgen. Voor jou...

Lees verder

Eindeloze mogelijkheden

Wil je meer informatie over de mogelijkheden die Mathieu Teisseire jou kan bieden? Of heb je een andere wens of vraag? Vul dan in het contactformulier de gegevens van jouw horecaonderneming in! Wij nemen vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Klik of sleep bestanden naar dit gebied om te uploaden.
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw